Litt om hvordan turen vår i Saltgruven var:

Vi hadde avtale og ble delt inn i 2 grupper med hver vår engelsktalende guide. Første steg på turen var å ta heisen: i 3 etasjer lastet de oss opp og så bar det nedover - veldig fort (noen gruet veldig for heisen - men det gikk greit). Guidene var godt orientert og informerte oss gjennom gruven med historier fra tiden da gruvene var i drift. I tillegg var de svært interessert i andre gruver, og hadde bl.a. vært i Sølvgruvene på Kongsberg og på Røros.

Dette var så absolutt verd et besøk, inne i gruvegangene og i de store rommene var det laget til flotte statuer/sener over hvordan det var før i tiden...

Og mest imponerende var at det meste av dette var hugget ut i salt av gruvearbeidere! Inne i noen av de største rommene var det også laget til små forretninger som solgte saltprodukter, f.eks. badesalt og saltsteinslamper. På slutten av turen var det også festlokaler hvor man kunne innta et måltid.

Guiden fortalte at de tok imot gjester for kurbad, og at dette hadde svært god virkning på pasienter med f.eks. allergier.

Turen vår inne i gruven tok et par timer, det var langt å gå og veldig mange trapper nedover i fjellet. Opp igjen var det heis på samme måte som ned, og det kilte nok engang i magen før vi var ute i dagslyset igjen. 

Dette bør oppleves :)


 Saltgruven Wieliczka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fil:Wieliczka salt mine.jpg

St. Kingas kapell, i sin helhet hugget ut i salt

Saltgruven Wieliczka (polsk Kopalnia soli Wieliczka) er en av verdens eldste og mest kjente saltgruver. Den befinner seg i byen Wieliczka ved Kraków i Polen, og ble skrevet inn som en av de 12 aller første objekter på UNESCOS liste over verdens kulturarv i 1978. Den benevnes ofte som et av verdens uskrevne underverker.

Saltgruvens historie strekker seg tilbake til middelalderen, og Wieliczka er i dag verdens eneste gruveobjekt som har vært i kontinuerlig virksomhet siden da. Den er derfor av stor historisk betydning, da den gir muligheten til å følge utviklingen innen gruveteknikken i de forskjellige historiske epokene.

Saltgruven teller 9 nivåer, som strekker seg helt til 327 meter under jorden. Kubaturen til dette underjordiske landskapet er på omtrent 7,5 millioner kubikkmeter. Den samlede lengden av ganger utgjør over 300 kilometer, hvor 2 kilometer er åpnet for turister. Igjennom syv hundre år har bergmenn hogd ut 2040 underjordiske kamre her.

Leonardo da Vincis maleri Nattverden hogd ut i salt
Foto: Adam Kumiszcza

Nede i saltgruvens sjakter finnes en underjordisk by av altere, kapeller, utallige skulpturer og relieffer – alt uthogd i salt. Gruvens hovedattraksjon er kanskje den rikt utsmykkede saltkatedralen «St. Kingas kapell» (Kaplica Świętej Kingi). Den er i sin helhet hogd ut i salt, og er verdens største underjordiske helligdom, med plass til 500 troende. I gruven finnes også en rekke innsjøer, og verdens dypest plasserte kurbad.

Gruven kjennetegnes av et unikt mikroklima, som består – ved siden av den store fuktigheten og innholdet natriumklorid – av en fast temperatur (ca 9 - 12 °C), trykk, ionisering og lysstråling, samt en stor konsentrasjon av mangan, magnesium og kalsium i luften. Den blir derfor også brukt til rehabilitering av personer med luftsveisykdommer.

Wieliczka er for øvrig kjent for sine lange turisttradisjoner – det vakre underjordiske saltlandskapet er blitt besøkt gjennom århundrene av mange store personligheter – blant annet Nikolaus Kopernikus, Frédéric Chopin, Conrad Celtes, Johann Wolfgang von Goethe, Alexander von Humboldt, Dmitrij Mendelejev, Alexander I, Franz Joseph I, Bolesław Prus, Ignacy Paderewski, Robert Baden-Powell, Ferdinand Foch, Jacob Bronowski, Henryk Sienkiewicz, Jan Matejko, Czesław Miłosz, Józef Piłsudski, Karol Wojtyła (den senere Pave Johannes Paul II), Bill Clinton, flere kongelige og presidenter, og mange andre betydelige personligheter innen kultur og politikk. Over 1 million turister besøker saltgruven årlig.

Denne respektinngytende, labyrintiske oldtidssaltgruven var en viktig inspirasjonskilde for labyrintscenene i Bolesław Prus’ historiske roman (1985) Faraon