Totalt antall treff pr. 13.10.2015

181.873
  Hjertesmil..

Jeg fikk mange smil idag,

men DITT var annerledes,

for DU smilte med

hjertet!

  

 

Å være ærlig er ikke

alltid å si det man

 mener,

men alltid å mene det

man sier ! 

Hvil i fred ......
  LYKKEN

er ikke å klatre

til topps

på karrierestigen,

men å finne

et trinn

der man trives :)

 Livet er lettere enn du tror.

Alt som kreves, er at du

aksepterer det umulige,

klarer deg uten det

uunværlilge og utholder

det uutholdbare!


  

 

Gunnar Sønsteby (sakset fra Wikipedia)

Gunnar Fridtjof Thurmann Sønsteby (født 11. januar 1918Rjukan) er kjent som motstandsmann under andre verdenskrig under navn som Kjakan, Erling Fjeld og Nr. 24. Han var leder av «Oslogjengen» sammen med blant andre Max Manus. Sønsteby ledet og deltok i en rekke sabotasjeaksjoner i krigens løp. Han opererte med et utall forskjellige dekknavn, og det var først på slutten av krigen at Gestapo fikk kjennskap til hans egentlige navn.


Oppvekst

Sønsteby ble født på Rjukan, og hans foreldre var Margit og Gustav Sønsteby. I oppveksten brukte Sønsteby mye tid i fjellet som omkranser industribyen. Allerede fra tolvårsalderen gikk han sammen med flere kamerater lange turer på Rjukanfjellet etter skoletid. Mange av klassevennene og turkameratene hans fra Rjukan ble senere aktive motstandsmenn. På gymnaset gikk Gunnar i samme årskull som blant andre Knut Haugland, Halvor Rivrud, Olav Skogen, Leif Nilsen, Rolf Solem, Turjus Aarnes, Knut Berge og Einar Nordgaard.

Etter at han var ferdig med gymnaset i 1937, flyttet han til Oslo. Her avtjente han førstegangstjenesten i Garden, hadde en rekke småjobber og startet på sosialøkonomistudiet. Fjellet på Rjukan ble byttet ut med Nordmarka, og flere ganger i uka dro han inn til Studenthytta på Svartor.

Motstandskampen under annen verdenskrig

Da Tyskland invaderte Norge 9. april 1940, jobbet Sønsteby som revisorassistent. Han sluttet seg til de norske styrkene på Østlandet og fulgte disse opp i Østre Gausdal. Etter hvert fikk han lungebetennelse og måtte til slutt legges inn på sykehus.

Allerede i 1940 ble Sønsteby involvert i det gryende motstandsarbeidet. I 1941 tok han seg over til Sverige, der han kom i kontakt med SOE. Transport til England var imidlertid et problem. Under et forsøk på å ta seg til Ålesund sammen med Claus Helberg for transport over Nordsjøen, forfrøs Sønsteby beina. Han kom etter hvert tilbake til Sverige og utførte utover i 1941 flere kurer-/etterretningsoppdrag inn i Norge for Den britiske legasjonen i Stockholm. I 1942 ble han internert og fengslet i tre måneder av svensk politi, men klarte så å overbevise dem om at han ikke var den ettersøkte Gunnar Sønsteby.

Senere samme år ble han stasjonert i Oslo som britisk etterretningsagent for SOE med kodenavn «No. 24» og gikk i gang med å bygge opp et nettverk. I denne perioden samarbeidet han blant annet med organisasjonen 2A og Asbjørn Sundes Osvald-gruppe.

Etter såvidt å ha unnsluppet Gestapo i april 1943, flyktet Sønsteby igjen til Sverige. Denne gangen ble han sendt til Storbritannia, og i juni ble han innrullert i Kompani Linge. I oktober samme år ble han sluppet ut i fallskjerm over Norge. Han ble nå aksjonssjef for Milorgs sentralledelse og sabotasjegruppen Oslogjengen.

Blant aksjonene hvor Sønsteby spilte en sentral rolle kan nevnes:

23. februar 1943 ble Gustav Sønsteby, Gunnars far, arrestert av Gestapo som gissel for sønnen og satt på Grini fangeleir til desember 1944.

Kallenavnet Kjakan, som har festet seg ved Sønsteby, kommer av det humoristiske dekknavnet Umulius Kjakabråten, som han kalte seg overfor Oslogjengen.